זכאות לקבלת הלוואות בערבות המדינה
הלוואות בערבות המדינה ניתנת בתנאים מועדפים עבור אזרחים העומדים בקריטריונים המוגדרים מראש. הלוואות בערבות המדינה מיועדות לצורך מימון הון חוזר, הרחבה של עסקים קיימים בשוק ההון או לחילופין הקמת עסקים חדשים. היתרון של הלוואות מן הסוג הזה הוא תנאים מועדפים ופריסת החזרים נוחה לטווח קצר וארוך. יחד עם זאת, מומלץ לברר היטב את תנאי הזכאות ולהגיש בקשה לקבלת הלוואה רק מול הגורמים המוסמכים.
ועדת האשראי המחליטה על מתן הלוואות בערבות המדינה מורכבת מנציג מטעם משרד האוצר, נציג מטעם הבנק או הגוף המממן ונציג של הגוף הבודק. הזכאות קובעת כי את ההלוואה יכולים לקבל רק מבקשים שהם עסק המאוגד בישראל. תנאי זכאות אחרים הם שלעסק לא יהיה כל חוב לרשויות המס ושחשבונות העסק או מי מבעלי המניות לא יהיו מעוקלים, מוגבלים או מועמדים להגבלה.
הליכים משפטיים וכונס נכסים
יש עוד כמה תנאי זכאות הקובעים מי רשאי לקבל הלוואות בערבות המדינה. ראשית, העסק צריך להוכיח שאין לו חוב פגום על פי הגדרות בנק ישראל. שנית, ההלוואה ניתנת רק לעסק שמולו לא ננקטים הליכים משפטיים לרבות הליכי הוצאה לפועל, כינוס נכסים או פירוק. בנוסף, ההלוואה מתאימה לעסק שאינו מצוי בפועל בהליך כינוס נכסים, פירוק, הקפאת הליכים או הסדר נושים ולעסק שאין נגדו הליכי הוצאה לפועל.
מלבד האמור לעיל, תנאי הזכאות קובעים שהלוואות בערבות המדינה יכולות להינתן לעסק שאינו מחזיק בהלוואה במסגרת "קרן העולה העצמאי". זו קרן שהועמדה בשנת 2012 במגוון רחב של בנקים אך קבלת המימון דרכה מונעת קבלת הלוואות אחרות. החוק אינו מאפשר לבעלי עסקים לקבל הלוואות סותרות או לזכות במימון מטעם המדינה בעת ניהול הליכי פירוק.